čarodějná mast II.

06.02.2015 18:04
 čarodějná mast II.
 
Součásti:
 
1. Osmunda lunaria (podezřeň, hroznatka měsíční, sbíraná v pondělí. (roste: červenec-srpen a je vzácná)
 
2. Mercurialis perenis (bažanka lesní) sbíraná ve středu. (květen-červen; stinné lesy). Na Moravě u Znojma a Blanska. Čechy: různě roztroušená, ale málo.
 
3. Vervena officinalis (sporýš lékařský) sbíraný v úterý.
 
4. Sempervium tectorium (netřesk střešní) sbíraný ve čtvrtek. (červenec-srpen; na zdech, střechách, skalách, zdomácnělý.)
 
5. Adianthum, Capillus veneris, utržená v pátek. Netík (ženský vlas, Matky Boží). Sleziník. V Čechách neroste, nýbrž se k nám přiváží z Itálie a Francie. V lékárnách: Capillus veneris.
 
6. Heliotropium uropaea. (otočník evropský) sbíraný v sobotu. (naleziště: Jižní Morava, úhory, meze).
 
7. Hyosciamus niger (blín černý) trhaný v neděli.
 
Dále ještě: Atorpa belladona a Aconitum camarum (rulík zlomocný a oměj (Camarum).
 
"Čarodějnice se svlékly do naha a vtíraly si mast hlavně pod paží a do srdečního důlku a též na
spánky. Po krátké době upadly v bezvědomí, při čemž jejich tělo bylo ve stavu strnulosti.
K roznícení lásky patří různé druhy kapradin, baldrán, madragora a mnoho jiných."
(K.W. Praktická magie.)
 
Porta zhotovoval prostředek, zvyšující sugestivnost, která se jmenuje hypnotika. Je to víno, do něhož se vložila drachna rulíku a durmanu.
Také destiloval způsobem blíže neudaným ze jmenovaných rostlin jistou tinkturu, kterou použil u jednoho svého přítele a způsobil jí, že (tento přítel byl plné čtyři hodiny v omámení, které nemělo škodlivých následků).
 
Dále Porta zhotovoval ony v XVI století tak užívané „bizamové knoflíky“ a sice z opia, mandragory, šťávy bolehlavu, blínu a pižma. Tyto preparáty měly stejný účel. Potom namáčel mandragoru do moštu a tento nápoj když ležel dva měsíce, způsobil prý, že se ho napil, zešílel na jeden den, aniž mu to nějak uškodilo.
 
Podobně účinkující nápoj připravoval ze semene durmanu. Dávka obnášela jednu drachnu.
 
Jiná zelená mast, která přinášela hluboký spánek, trvající více jak šestatřicet hodin a přinášející též sexuelní sny, sestávala z výtažku: rulíku, mandragory, blínu, bolehlavu a jiných narkotických rostlin.
 
Pokusy okultního spisovatele Kiesewetra, který sám na sobě učinil s čarodějnými mastmi a nápoji. Když si natřel srdeční důlek roztokem, který si sám připravil z kořene blínu a ze semen téže rostliny, způsobil si tím sny o velmi živém létání ve spirálách, jakoby byl stržen vírem. 
(analogie letu čarodějnic)
 
Když si natřel srdeční důlek, místa pod pažemi, temeno hlavy a kříž mastmi, které jmenoval Porta, bez nepůsobících součástek, tu spal téže noci vždy velmi pevně a probudil se příštího dne ráno, aniž cítil nějakých nemilých následků. Avšak v následujících nocích snil vždy velmi živě o bleskových cestách drahou nebo na vodě, do rozkošných tropických krajin. Při tom se mu mnohokráte zdálo, že stojí na jakési pagodě, vystavěné na vysokém vrchu. V údolí dole bylo nějaké město s krychlovými, několik poschodí vysokými domy, jejichž hořejší poschodí tvořila krychle vždy menší. Mluvil, jakoby byl jakýmsi knězem, ke shromážděnému lidu. Tyto sny byly spojeny s jistou, děsnou rozkoší.
 
Dále vypráví: Když požil před spaním trochu alkoholických tinktur ze stejných látek, následoval nejprve těžký, olověný spánek. Po probuzení pozoroval nejprve silnou narkotickou otravu, doprovázenou rozšířením zornic, pocitem sucha v hrdle a rudostí obličeje. Chtěl se napíti vody a stál na svých kapesních hodinkách, ač mu bylo docela jasno, že koná něco nesmyslného. Jako zvláště podivuhodný označuje okolnosti, že při nejmenším pohnutí se mu zdálo (měl dojem) jakoby se jeho paže prodloužila do nekonečna. Tento stav trval s pomalým zlepšováním až do večera, když mezi tím pil velmi mnoho černé kávy a octa. Následující noc přešla za dosti dobrého spánku, jenž byl přerušován jenom tlučením srdce, klidně. V nocích dalších měl pak živé, symbolické sny. Jeho zřítelnice (zornice) zůstaly po mnoho dní rozšířené a byly velmi citlivé ke světlu. Od dalších pokusů jej zdrželo, jak sám praví, jejich nebezpečí a pak vždy následující nepříjemná kocovina.
K.W. Praktická magie. (výtahy)
 
Velmi často byly součástkami čarodějných nápojů semeno máku nebo konopí. Přeludy působí též hašiš nebo opium.
"K.W. Praktická magie: Vykuřovadlo podle Agripy"
 
Blín, šafrán, miřík a černý mák.
Též kouř ze lněného semene, omanu, kořínků fialkových a miříkových způsobuje, že vidíme budoucí věci a nás nadchne k prorokování.